اجتماعی

خلاقیت در مدارس ایران

نذر ریاضی، نجوم و هوش مصنوعی

ارائه راهکارهایی برای علاقه‌مندی دانش‌آموزان به درس ریاضی و استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص تومور بخشی از خلاقیت‌های معلمان و دانش‌آموزان پژوهشگر است.

گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «راوی خبر»؛ پژوهش از ارکان اساسی هر نظام آموزشی پیشرفته است. معلمان به‌عنوان راهبران آموزشی و مربیان نسل آینده، زمانی می‌توانند تدریسی باکیفیت و اثربخش ارائه دهند که خود نیز پژوهش‌محور باشند.

توجه معلمان به پژوهش نه‌تنها باعث بهبود مهارت‌های تدریس، خلاقیت در روش‌های آموزشی و تطبیق بهتر با نیازهای متغیر دانش‌آموزان می‌شود، بلکه الگویی الهام‌بخش برای دانش‌آموزان فراهم می‌کند تا آن‌ها نیز به‌سوی یادگیری عمیق‌تر و پرسشگری فعال سوق پیدا کنند.

از سوی دیگر، تربیت دانش‌آموزانی علاقه‌مند به پژوهش و پرسشگری، نسلی آگاه، خلاق و دارای مهارت‌های حل مسئله را پرورش می‌دهد که می‌توانند در عرصه‌های علمی، اقتصادی، و اجتماعی نقش مؤثری ایفا کنند.

در سایر کشورها نیز توجه به پژوهش توسط معلمان اهمیت بسیاری دارد به عنوان مثال در ژاپن، معلمان پژوهشگر تحت برنامه‌های "درس‌پژوهی" فعالیت می‌کنند که به بهبود روش‌های تدریس و کیفیت یادگیری اختصاص دارد همچنین مدارس و مناطق آموزشی به‌طور مرتب کارگاه‌ها و سمینارهای پژوهشی برگزار می‌کنند. دولت ژاپن از پژوهش‌های معلمان برای ارتقای برنامه درسی ملی بهره می‌گیرد.

در استرالیا، معلمان پژوهشگر به‌عنوان عاملان تغییر در مدارس شناخته می‌شوند و پژوهش‌های آنان اغلب در زمینه توسعه حرفه‌ای و نوآوری‌های آموزشی است.دولت و دانشگاه‌ها بودجه پژوهشی قابل‌توجهی در اختیار معلمان قرار می‌دهند. برخی مدارس نیز بودجه داخلی برای حمایت از پروژه‌های معلمان دارند.

در هفته پژوهش، مراسمی با حضور وزیر آموزش و پرورش برگزار شد که در آن معلمان و دانش‌آموزان پژوهشگر معرفی و تقدیر شدند. در این برنامه، گفت‌وگویی با تعدادی از این افراد انجام دادیم.

چاره جویی برای فرار از ریاضی

مهین قمی، معلم دوره ابتدایی با 7 سال سابقه از شهر اراک که از طریق آزمون استخدامی وارد حرفه معلمی شده است، با طرحی درباره علاقه‌مندی به درس ریاضی به عنوان معلم پژوهشگر انتخاب شده است. او می‌گوید: در کلاس‌هایم مشاهده کردم که دانش‌آموزان به درس ریاضی علاقه نداشته و استرس بسیاری دارند. بنابراین تصمیم گرفتم که برای علاقه‌مندی آن‌ها به درس ریاضی اقدام کنم. از روش یادگیری معکوس و معنویات استفاده کردم. جالب بود که توزیع نذری در مراسم‌های مختلف در کلاس درس ریاضی باعث علاقه‌مندی دانش‌آموزان به این درس شد.


هوش مصنوعی برای تشخیص تومور

طه روشنی، دانش‌آموز پایه نهم از مدرسه علامه حلی دو در شهر تهران، با طرح "هوش مصنوعی برای تشخیص تومور مغزی" در این مراسم حضور داشت. او می‌گوید: برای ارائه طرحم با معلمان مشورت کردم و سپس به سمت انتخاب آن رفتم. هر جایی که با مشکل مواجه می‌شدم از معلمان درس پژوهش کامپیوتر کمک می‌گرفتم و تمام پایه هشتم را بر روی این طرح کار کردم.

سپیده سادات، معلم پژوهنده با 9 سال سابقه کار که از طریق آزمون استخدامی وارد شغل معلمی شده است، با ارائه طرحی برای درس "علم منازل" رشته گرافیک به عنوان معلم پژوهشگر انتخاب شده است. او می‌گوید: متوجه شدم که بخش حجمی این درس برای دانش‌آموزانم دشوار است. بنابراین، برای درک بیشتر این درس، راهکارهایی را ارائه کردم.

اکنون پژوهش در مدارس مورد توجه نیست و معلمان نسبت به گذشته انگیزه کافی را ندارند. اگر تلاش‌ها و طرح‌های خوب معلمان دیده شود، انگیزه آن‌ها افزایش می‌یابد. من و همکارم پروژه‌ای را برای رفع مشکلات درک دانش‌آموزان ارائه دادیم و پس از یک سال کار بر روی آن، آن را به تحقیقی تبدیل کردیم که در اختیار سایر معلمان قرار گیرد.


هوش مصنوعی دستیاری برای ناشنوایان
امیرحسین امامی، دانش‌آموز پایه یازدهم رشته کامپیوتر از مدرسه نمونه دولتی در استان زنجان، می‌گوید: بر روی هوش مصنوعی کار کردم و مدلی طراحی کردم که می‌توانست تحلیل‌های مختلفی برای بازارهای مختلف ارائه دهد. همچنین، یک دستیار صوتی برای افراد ناشنوا طراحی کردم. نسخه‌های مشابه خارجی آن را مشاهده کردم و تصمیم گرفتم برای افرادی که توانایی شنیدن و سخن گفتن ندارند، این دستیار صوتی را طراحی کنم. برای این کار، با برادرم همکاری کردم و مدرسه حمایت خاصی نداشت.

درگیری با امتحانات نهایی و انصراف از ثبت پژوهش

تانیا افرا، دانش‌آموز پایه یازدهم رشته تجربی از مدرسه شاهد جنت در استان خراسان شمالی، می‌گوید: سال گذشته در مسابقات مختلفی شرکت کردم و مقام کسب کردم. کسب مدال در مجموعه‌ای از مسابقات و جشنواره‌ها باعث شد به عنوان پژوهشگر برتر معرفی شوم. حدود یک سال با مدیر پژوهش‌سرا کارهای پژوهشی را پیش بردیم و محصولاتی از جمله بسته ریزش مو بر پایه گیاهان دارویی ارائه کردیم. اما به دلیل درگیری با امتحانات نهایی، فرصت پیگیری و ثبت طرح را نداشتم.

ثنا آب‌برین، دانش‌آموز پایه هشتم از مدرسه غیردولتی دانش کوثر در شهر بجنورد، استان خراسان شمالی، با پژوهشی درباره نجوم برگزیده شده است. او می‌گوید: درباره خط افق و اتفاقاتی که در آسمان رخ می‌دهد بررسی کرده و فیلمی تهیه کردم. والدینم حمایت بسیاری داشتند و مدرسه نیز تشویق‌های بسیاری برای ادامه پژوهش‌هایم انجام داد.

او درباره علاقه‌مندی‌اش به نجوم بیان می‌کند: مادرم در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مربی نجوم است و به همین دلیل به این رشته علاقه‌مند شدم. ای کاش از دانش‌آموزان پژوهشگر برگزیده برای ورود به مدارس دولتی خاص حمایت بیشتری شود.

 

منبع : تسنیم

 

انتهای خبر/

https://ravikhabar.com/short/NKrKV
اخبار مرتبط
تبادل نظر
دسته بندی ها
سیاسی
اجتماعی
اقتصادی
فرهنگی
ورزشی