
گفتگوی خواندنی «راوی خبر»:
مردی که قربانی کپی غیرمجاز شد
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «راوی خبر»؛ فریدالدین عطار تهیه کننده دو مستند تاریخی ورزش ایران به نامهای «مردان پرسپولیسی» و «آبی استقلالی» است، فیلمی که دهه پنجاهیها و شصتیها با آن خاطرههای بسیار زیادی دارند.
این تهیه کننده سینمای ایران در ابتدا مستند «مردان پرسپولیسی» را میسازد و با استقبال بسیار خوب مخاطبان در سینمای ایران مواجه میشود و سال بعد از باشگاه استقلال درخواست ساخت مستندی همانند «مردان پرسپولیس» را برای باشگاه استقلال دریافت میکند.
خلاصه اینکه فریدالدین عطار مستند «آبی استقلالی» را میسازد و در زمان پخش به یکباره متوجه میشود قبل از توزیع فیلم در شبکه نمایش خانگی نسخه اصلی فیلم کپی غیرمجاز و در سراسر ایران پخش شده، با اینکه در این راه زحمات و هزینههای بسیار زیادی میکشد اما دیگر هیچ پخشکنندهای در شبکه نمایش خانگی حاضر به اکران فیلم «آبی استقلالی» نمیشود و ایشان از قربانیان کپی غیرمجاز در سینمای ایران هستند، به همین بهانه گپ و گفتی جذاب و خواندنی با این هنرمند انجام دادیم.
تهیه کننده مستند تلویزیونی «مردان پرسپولیس» و «آبی استقلالی» میگوید: سال دوم که فیلم برای استقلال ساخته شد، ضربه خیلی مهلکی بود، این فیلمی بود که یک میلیون تیراژ رفت و در حین تکثیر اولین خبر فروش کپی غیر مجاز از اصفهان آمد و کلا 24 ساعت نشد که در تمام کشور این فیلم را سرچهارراه میفروختند و به این دلیل قرارداد پخش ما لغو شد و هیچ شرکتی حاضر به پخش آن نشد.
وی افزود: بعد از این قضیه تصمیم گرفتیم مستقل این فیلم را بفروشیم، آن هم موفقیتآمیز نبود، به دلیل اینکه همه مردم سی دی آن فیلم را خریده بودند و با پخش مستقل حتی هزینه پست و ارسال به شهرستان های آن هم درنیامد.
عطار تصریح کرد: هزینه یک سال تهیه و ساخت فیلم اعم از خرید امتیاز، سفر اعضای گروه در مسابقات شهرستان، آفیش تجهیزات، دستمزد پرسنل . بسیاری هزینه های دیگر، با تکثیرغیرمجاز یک شبه نابود شد و هیچ کاری هم نمیتوانستیم انجام دهیم و هیچفایدهای نیز ندارد، این اتفاق باعث متوقف شدن ساخت آثاری بعدی از دو تیم پرطرفدار استقلال و پرسپولیس شد.
این هنرمند با بیان اینکه هنوز هم برخی در جامعه گرفتار کیپی غیرمجاز هستند، گفت: هرچند که هماکنون دیگر خروجی فیلمها به صورت سی دی نیست اما تولید کنندگان، در شبکه نمایش خانگی گرفتار کپی غیرمجاز هستند.
کپی غیرمجاز یک معضل اقتصادی – فرهنگی است
وی ادامه داد: کپی غیرمجاز یک معضل اقتصادی - فرهنگی پیچیدهای است که تمامی ندارد و به نظر میرسد به همین راحتی نمیتوان آن را حل کرد.
عطار افزود: متاسفانه هیچ برخوردی با خاطیان کپی غیرمجاز صورت نمیگیرد و نمیتوان جلوی این معضل را گرفت، زیرا ارگانی وجود ندارد که به این موضوع رسیدگی کند و خود تولید کننده باید دنبال خاطی باشد و باید جرم را با سند و مدارک اثبات کند، در غیراین صورت خودش مجرم شناخته میشود.
این تهیه کننده تاکید کرد: قانون مشخصِ قابلِ اجرایی در خصوص کپی غیرمجاز در کشور وجود ندارد، یا بهتر است بگوییم اگر وجود دارد، اجرایی نمیشود، خود تولید کننده باید پیگیر باشد و در این پیگیری به بنبستهایی برمیخورد که حل آن در توان او نیست و در نهایت از پیگیری خود منصرف میشود.
نمیتوان به راحتی جلوی کپی غیرمجاز را گرفت
وی بیان کرد: آدمی که دست به کپی غیرمجاز میزند، تصور نمیکند که کار غیرقانونیای انجام داده است، با این تصور که برای چی اینقدر برای تماشای فیلم پول دهیم کپی میکند. نمیتوان به همین راحتی این کار غیراخلاقی را درست کرد و مسائل مهمتری در اجتماع و فرهنگ هست که باید درست شود.
عطار ادامه داد: یکی از مخاطبان که از فیلم مستندی «مردان پرسپولیس» خیلی خوشش آمده بود، یک روز در هتل ما را شناخت و بسیار از ما تشکر کرد، بعد تعریف کرد که من سی دی این فیلم را گرفتم، بسیار خوشم آمد، این سی دی را تکثیر کردم و به همه همکارانم در هتل دادم، این فرد نمیدانست که کار غیراخلاقیای انجام داده، بلکه داشت کار خود را تحسین میکرد.
باید برای جلوگیری از کپی غیرمجاز فرهنگسازی شود
این تهیهکننده افزود: باید برای جلوگیری از کپی غیرمجاز فرهنگسازی شود اما متاسفانه کلمه فرهنگسازی به یک شعار برای از زیر بار کاری در رفتن در کشور تبدیل شده است، اما من برای ساخت این فیلم خانه شخصیام را فروختم اما با کپی غیرمجاز یک شبه همه زحمت یک تیم و هزینهام با تکثیر غیرمجاز نسخه نهایی و اصلی فیلم برباد رفت.
عطار تاکید کرد: هم اکنون چه ارگانی در کشور متولی فرهنگسازی است؟ رسانه ملی محبوبیت خود را بین مردم از دست داده و مخاطب برای تامین نیاز خود به شبکه نمایش خانگی گرایش پیدا کرده و در کل ارگانی برای امر فرهنگسازی وجود ندارد باید جریانی اتفاق بیفتد و همه با هم متحد و یک صدا شویم تا بتوانیم کپی غیرمجاز را به یک فرهنگ تبدیل کنیم تا دیگر هیچ کس از این پدیده غیراخلاقی خسارات نبیند.
وی گفت: آیا تاکنون کمپینی توسط مسئولان برای مبارزه با پدیده غیراخلاقی کپی غیرمجاز در کشور صورت گرفته؟ چنین اتفاقی نیفتاده چون عمق این فاجعه برای مسئولان قابل درک نیست، کسی که از کپی غیرمجاز ضربه خورده، عمق فاجعه را درک میکند.
ما با ساخت «مردان پرسپولیسی» و «آبی استقلالی» برای باشگاه استقلال و پرسپولیس رسانه خلق کردیم
این تیههکننده ادامه داد: ما در فیلم «مردان پرسپولیسی» و «آبی استقلالی» برای استقلال و پرسپولیس در سال 85 تا 87 یک رسانه خلق کردیم و این اتفاق خیلی بزرگتری از یک فیلم بود که کپی شد. این دو تیم محبوب کشورمان هیچ رسانهای برای طرفداران نداشتند روزنامه به اسم پرسپولیس و استقلال منتشر میشد اما هیچ ربطی به باشگاه پرسپولیس و استقلال نداشت.
عطار افزود: ما با ساخت این دو تا فیلم در مورد باشگاه استقلال و پرسپولیس داشتیم یک رسانه خلق میکردیم که مردم با این دو باشگاه ارتباط مستقیم داشتند و این برای هوادار بسیار جذاب بود.
وی تاکید می کرد: ما در آن سالها که مردم تنها استفادهای که میتوانستند از تلفن همراه انجام دهند، تماس و پیامک بود، میخواستیم شبکه نمایشی را برای این دوباشگاه با سرمایهگذاری کلانی تاسیس کنیم که مردم مستقیما با باشگاه خود بدون واسطه در ارتباط باشند، جلوی چنین رسانهای نیز گرفته شد.
باشگاه استقلال و پرسپولیس رسانه خوبی برای ارتباط با هوادارانشان ندارند
این تهیه کننده گفت: برنامهای که آن موقع داشتیم برای استقلال و پرسپولیس انجام میدادیم، اکنون که سال 1403 است، هیچ کدام از آن برنامههای ما برای این دو باشگاه اجرا نشده و این باشگاه همچنان رسانه خوب و قوی برای ارتباط با هوادارانشان ندارند.
عطار ادامه داد: ما اینقدر برنامهریزی دقیقی برای تاسیس یک رسانه جامع برای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس کرده بودیم که برای ثانیه به ثانیه آن برنامه داشتیم، هم اکنون برنامههای فوتبالی ساخته شده اما جامعیت طرح ما را بعد از گذشت حدود 17 سال ندارد.
وی افزود: ما حتی برای این مهم که اگر هواداران دو باشگاه برای تماشای بازی تیم محبوب خود در ورزشگاه حاضر شدند، ما بتوانیم شعار دو تیم را با این شبکه نمایشی خود مدیریت و کنترل کنیم، می خواهم بگویم که چقدر دقیق برای همه جوانب کار برنامه داشتیم.
شفافیت مهمترین عامل جذب هوادار است
این تهیه کننده تاکید کرد: برنامه داشتیم که سرمربی، پزشک و ... باشگاه هفتهای یکبار در این رسانه حاضر شوند و به مخاطب گزارش دهند تا بتوانیم جلوی شایعات دو باشگاه را بگیریم و مخاطب وقتی شفافیت را میبیند، بیشتر علاقهمند میشود.
عطار بیان کرد: در تلاش بودیم در این شبکه نمایشی مدیرعامل باشگاه را محدود کنیم که به هوادارها گزارش دهد، نه اینکه برای خودش تبلیغات برود و دائم از خودش تعریف کند، و اسم رسانه هم به نام خود باشگاه یعنی استقلال و پرسپولیس است اما از نگاه هوادار نه مسئولان به پرسپولیس و استقلال نگاه کنیم.
وی ادامه داد: من چرا به عنوان تهیه کننده باید مورد حمله قرار بگیرم، حرف بشنوم، با اینکه برای ساخت این فیلم، خانه خودم را فروختم تا اثری فاخر بسازم و در انتها نیز قربانی کپی غیرمجاز شدم و یک شبه تمام تلاش سالانه ما با یک اقدام غیراخلاقی به هم بریزد.
هواداران قسمت سالم باشگاههای پرسپولیس و استقلال هستند
این هنرمند افزود: مسئولان باشگاه فقط درصدد برجسته کردن باشگاه خود هستند و تنها موجود بیطرف و صادق قضیه هواداران هستند، هوادار تنها قسمت سالم است که هیچ قدرتی دستش نیست و تمام قدرت دست مسئولان امر میباشد.
عطار تصریح کرد: فقط عشق و علاقه است که فیلمسازان را سرپا نگه داشته، در مسیر فیلمسازی نیز بسیار ضربه خوردند اما آن عشق و علاقه آنها را مایوس نکرد و چون به هدف خود ایمان داشتند، آثار فاخری در سینما و تلویزیون ایران با بیمهری مسئولان و با حمایت مخاطبان ساخته، برجسته شد و درخشید.
وی در پایان اظهار داشت: فرهنگ و هنر مظلومترین حوزه در کشور ماست و تمام افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند به گونهای با بیمهری مسئولان مواجه شدهاند و از این موضوع ضربه خوردهاند، امیدوارم مسئولان اهمیت حوزه فرهنگ را دریابند و به این حوزه توجه بیشتری داشته باشند.
الهه ملاحسینی-راوی خبر
انتهای خبر/