تعادل تشویق و تنبیه کلید موفقیت است

مشاور خانواده در گفتگو با «راوی خبر»:

تعادل تشویق و تنبیه کلید موفقیت است

مشاوره خانواده ترکیب صحیح تشویق و تنبیه، کلید موفقیت در تربیت دانست و تاکید کرد، باید رفتارهای مثبت کودک را بیشتر تشویق کرد و رفتارهای منفی را با روش‌های مناسب و بدون خشونت تنبیه کرد.

زهره کلانتر در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «راوی خبر»؛ گفت: تشویق و تنبیه دو ابزار بسیار مهم و اساسی در تربیت هستند. البته باید توجه داشت که استفاده از آن‌ها باید هوشمندانه و با تعادل باشد. استفاده نادرست از این دو می‌تواند نتایج بسیار منفی بر شخصیت و رشد کودک بگذارد.

کارشناس روانشناسی و مشاور خانواده با بیان اینکه تنبیه باید منصفانه و متناسب با سن و شخصیت کودک باشد افزود: تنبیه فیزیکی به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. ما به تنبیه کلامی، تنبیه رفتاری (مانند محدود کردن فعالیت‌های کودک برای مدتی کوتاه) و تنبیه طبیعی (اجازه دادن به کودک برای تجربه عواقب طبیعی رفتارهایش) بیشتر تاکید داریم. هدف از تنبیه، اصلاح رفتار و نه سرکوب کودک است.

وی با بیان اینکه تشویق فقط به پاداش‌های مادی محدود نمی‌شود گفت: تشویق کلامی (کلمات مثبت و تشویق‌آمیز)، تشویق غیرکلامی (لبخند، بغل کردن)، و حتی دادن فرصت به کودک برای انجام کارهای مورد علاقه‌اش، می‌تواند بسیار موثر باشد. پاداش‌های مادی باید به عنوان مکمل استفاده شوند و نه به عنوان تنها روش تشویق. اگر فقط به پاداش‌های مادی متکی باشیم، کودک انگیزه درونی برای انجام کارهای خوب را از دست می‌دهد.

کلانتر ترکیب صحیح تشویق و تنبیه، کلید موفقیت در تربیت دانست و تاکید کرد، باید رفتارهای مثبت کودک را بیشتر تشویق کرد و رفتارهای منفی را با روش‌های مناسب و بدون خشونت تنبیه کرد. در عین حال، ثبات و پایداری در استفاده از این دو روش بسیار مهم است. کودک باید بداند که چه انتظاری از او می‌رود.

مشاور خانواده در پایان افزود: در تمام مراحل، احترام به کودک و در نظر گرفتن او به عنوان یک فرد مستقل بسیار مهم است. تربیت یک فرآیند طولانی و پیچیده است و نیاز به صبر و حوصله زیادی دارد.