
مشاور خانواده در گفتگو با «راوی خبر»:
تربیت فرزند مسئولیتپذیر، راهنمای والدین
زهره کلانتر در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «راوی خبر»؛ بیان داشت: مسئولیتپذیری یکی از مهمترین مهارتهایی است که کودکان برای موفقیت در زندگی به آن نیاز دارند. کودکانی که مسئولیتپذیر هستند، مستقلتر، با اعتمادبهنفستر و آمادهتر برای مواجهه با چالشهای زندگی خواهند بود. خوشبختانه، مسئولیتپذیری مهارتی است که میتوان آن را به کودکان آموزش داد.
این مشاور خانواده راهکارهایی برای آموزش مسئولیتپذیری به فرزندان بیان کرد که عبارتند از: از سنین پایین شروع کنید؛ حتی کودکان نوپا هم میتوانند در انجام کارهای کوچک و متناسب با سنشان مشارکت کنند. از آنها بخواهید اسباببازیهایشان را جمع کنند، لباسهایشان را در سبد بگذارند یا در چیدن میز غذا کمک کنند در گام بعد انتظارات واضح و واقعبینانه داشته باشید، به فرزندتان توضیح دهید که از او چه انتظاری دارید و چرا این کار مهم است، مطمئن شوید که انتظارات شما با سن و تواناییهای او همخوانی دارد به طور مثال به جای گفتن اتاقتو مرتب کن، بگویید لطفاً لباسهات رو تا کن و بذار تو کشو، کتابهات رو بذار تو قفسه و اسباببازیهات رو جمع کن. در گام بعد فرصت انتخاب بدهید، به فرزندتان اجازه دهید در مورد کارهایی که میخواهد انجام دهد، انتخاب کند مثلاً به جای اینکه بگویید باید تکالیفت رو انجام بدی، بگویید دوست داری اول تکالیفت رو انجام بدی یا بعد از بازی؟ این کار به آنها احساس کنترل و مالکیت بر مسئولیتهایشان میدهد.
این مشاور خانواده افزود: پیامدهای منطقی تعیین کنید، پیامدهای منطقی به کودک کمک میکند تا ارتباط بین رفتار و نتیجه آن را درک کند. به عنوان مثال، اگر فرزندتان تکالیفش را انجام ندهد، از بازی با دوستانش محروم میشود. پیامدها باید متناسب با سن و رفتار کودک باشند و به طور واضح از قبل تعیین شوند و الگو باشید، کودکان از والدین خود یاد میگیرند. اگر میخواهید فرزندتان مسئولیتپذیر باشد، خودتان نیز باید در قبال کارهای خود مسئولیتپذیر باشید. به موقع به قرارهایتان برسید، به قولهایتان عمل کنید و در صورت اشتباه کردن، عذرخواهی کنید.
وی در ادامه گفت: وقتی فرزندتان مسئولیتپذیرانه عمل میکند، او را تشویق و تحسین کنید، تشویق کلامی و غیرکلامی (مثل لبخند زدن یا بغل کردن) به او انگیزه میدهد تا به این رفتار ادامه دهد، به جای تمرکز بر نتیجه، بر تلاش و پیشرفت او تأکید کنید، آموزش مسئولیتپذیری یک فرآیند زمانبر است، ممکن است فرزندتان اشتباه کند یا گاهی اوقات از انجام مسئولیتهایش امتناع کند، صبور باشید، دلسرد نشوید و به تلاش خود ادامه دهید.
کلانتر گفت: از بازی و فعالیتهای سرگرمکننده استفاده کنید، میتوانید از بازیها و فعالیتهای سرگرمکننده برای آموزش مسئولیتپذیری به کودکان استفاده کنید، مثلاً بازیهایی که نیاز به همکاری و تقسیم وظایف دارند، یا فعالیتهایی که در آن کودک باید از گیاهان یا حیوانات مراقبت کند، اگر در آموزش مسئولیتپذیری به فرزندتان مشکل دارید، میتوانید از یک مشاور یا روانشناس کودک کمک بگیرید. آنها میتوانند به شما راهنماییهای تخصصی ارائه دهند و به شما کمک کنند تا بهترین رویکرد را برای فرزندتان پیدا کنید.
وی بیان کرد: نکات مهم در این معقوله مهم است که در انتظارات و پیامدهای خود ثابت قدم باشید، گاهی اوقات لازم است که با توجه به شرایط، انعطافپذیر باشید، ارتباط صمیمانه و باز با فرزندتان به شما کمک میکند تا او را بهتر درک کنید و به او در یادگیری مسئولیتپذیری کمک کنید.
کلانتر در پابان افزود: با پیروی از این راهکارها، میتوانید به فرزندتان کمک کنید تا مسئولیتپذیری را یاد بگیرد و به یک فرد مستقل، موفق و مسئولیتپذیر تبدیل شود.
انتهای خبر/