
یادداشت اختصاصی «راوی خبر»:
بازخوانی جایگاه و قداست مسجد جمکران از منظر بزرگان
به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «راوی خبر»: حجت الاسلام و المسلمین رضا باقی زاده پلامی ریاست دانشکده گروه مستقل معارف اسلامی و عضو هیئت علمیه دانشگاه آزاد اسلامی، طی یادداشتی نوشت: اهمیت و قداست مسجد جمکران در طول تاریخ مورد توجه بزرگان و علمای شیعه بوده است. این توجه، هم از منظر روایات تاریخی و هم از منظر کارکرد معنوی و اجتماعی این مکان قابل بررسی است.
نقش آیت الله محمد تقی یزدی بافقی
برخی از بزرگان، رونق کنونی مسجد جمکران را مرهون توجه و اهتمام آیت الله محمد تقی یزدی بافقی میدانند. ایشان با حضور مستمر و پیادهرویهای سهشنبه شبها به همراه طلاب، ضمن اقامه نماز و عبادت در این مکان، به ترویج و معرفی آن کمک شایانی نمودند. (تاریخ مذهبی قم، ص ۲۷۳)
نقش علما در معرفی و تبیین جایگاه مسجد
شیخ صدوق: به عنوان اولین عالم شیعه، تاریخچه مسجد جمکران را در کتاب مونس الحزین فی معرفة الحق و الیقین نقل کرده است. وی بر اساس روایتی، دستور ساخت این مسجد را به امام زمان (عج) نسبت میدهد که از طریق حسن بن مثله جمکرانی به انجام رسیده است.
علامه محمدباقر مجلسی و سید نعمت الله جزایری: این دو عالم بزرگ نیز تاریخچه مسجد را به نقل از شیخ صدوق و با تاکید بر دستور امام زمان (عج) بازگو کردهاند.
میرزا عبدالله افندی: شاگرد علامه مجلسی نیز داستان ساخت مسجد به سفارش امام زمان (عج) را نقل کرده است.
میرزا حسین نوری: در کتاب نجم الثاقب به تفصیل به تاریخچه و نحوه ساخت مسجد جمکران به دستور امام زمان (عج) پرداخته است.
اهمیت مسجد جمکران از منظر کارکرد معنوی و اجتماعی
حتی اگر روایت مربوط به دستور ساخت مسجد توسط امام زمان (عج) را نادیده بگیریم، اجتماع سالانه انبوه زائران و مومنین در این مکان برای اقامه نماز، دعا و عبادت، خود دلیلی بر اهمیت و قداست آن است. حضور در این مکان و همراهی با جمع کثیری از شیعیان و ارادتمندان، فرصتی برای خلوت با خدا و بهرهمندی از فیوضات معنوی فراهم میآورد. (توجه: پرهیز از خرافات و توجه به جوهره اصلی عبادت و معنویت در این مکان مورد تاکید است.)
نتیجه
جایگاه و ارزش مسجد جمکران را میتوان هم از طریق روایات و نقل قولهای علما و بزرگان شیعه و هم از طریق کارکرد معنوی و اجتماعی آن مورد تایید قرار داد. این مسجد، مکانی برای گردهمایی شیعیان، عبادت، دعا و توسل به امام زمان (عج) است و حضور در آن، فرصتی مغتنم برای بهرهمندی از فضائل معنوی به شمار میرود.
انتهای خبر/